Voedselverspilling

Iedereen van gezond voedsel voorzien, zonder schade aan te richten aan het milieu. In 2040 hebben we 9 miljard mensen te voeden met een veranderende voedselvraag (meer vlees in opkomende economieën). Tegelijkertijd zijn bepaalde bronnen zoals water en fosfaat schaars en moeten we die duurzaam beheren.

4BbkQiQyaYc

Interessant filmpje over de groei van de wereldpopulatie vanaf jaar 1 n.Chr. 

In 2011 vierde KLV haar 125-jarig jubileum. 'How to feed the world?' was het thema gedurende het jubileumjaar. Voortbordurend op de KLV jubileumconferentie 'How to feed our world?' - nov. 2011, wil KLV het thema 'food waste' meer op de kaart zetten. Dit doet KLV onder meer door dit thema zo goed als mogelijk in te bedden in de diverse activiteiten alsmede in de diverse uitingen zoals de KLV Update en de Wageningen World als ook door gebruik van de social media.

Food waste

Food waste een ver-van-je-bed-show? Nee hoor! In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Verspilling is het weggooien van goed eten, bijvoorbeeld omdat de groente niet aan de cosmetische eisen voldoet, er te strikt omgegaan wordt met houdbaarheidsdata of omdat we meer kopen dan we op kunnen eten. Deze redenen liggen deels bij de consument, maar ook bedrijven en supermarkten spelen hier een rol in. Samen veroorzaken we zoveel verspilling dat we hier makkelijk in één middag 5.000 mensen mee kunnen voeden. Doe mee en laat zien dat je dit wilt helpen veranderen!

Feiten in Nederland

 • Gemiddeld gooien consumenten ongeveer 14% van het gekochte voedsel weg per persoon per jaar. Dit komt neer op ongeveer 50 kg voedsel.
 • Gemiddeld verspilt één persoon per jaar 50 kg vast voedsel (inclusief zuivel en olie) per jaar. Dit is nog exclusief dranken die we door de gootsteen spoelen (koffie, thee, fris, wijn, bier, limonade etc.)
 • Voor de consumenten in Nederland komt de verspilling uit op 0,8 miljard kg per jaar. Dit is naar schatting € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar. Omgerekend is dat ongeveer € 350 per huishouden en € 155 per persoon.
 • Buiten de € 2,4 miljard aan verspilling door consumenten wordt ook nog eens ongeveer € 2 miljard in de  rest van de voedselketen verspild. In totaal komt dit neer op ongeveer € 4,4 miljard per jaar aan voedselverspilling.

Bron: Milieu Centraal, 2012 en Van Westerhoven en Steenhuisen, 2010.

Feiten in andere landen

 • Wereldwijd kan een derde van de gehele voedselvoorziening worden bespaard door het verminderen van foodwaste. Een derde is ook genoeg om 3 miljard mensen te voeden waardoor landen hun bevolking met 130% van hun voedingsbehoeften kan voorzien.
 • Een kwart van het verspilde voedsel in Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk zou genoeg zijn om 1 miljoen ondervoede mensen te voeden.
 • 2,3 miljoen ton gevangen vis in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee en 40 tot 60% van alle gevangen vis in Europa worden weggegooid vanwege de verkeerde maat of soort, of vanwege het slechte Europese quotasysteem.
 • Amerika verspilt 40% van het voedsel tijdens de reis van het voedsel van ‘farm to fork’. Dit is omgerekend $165 miljard dat verloren gaat, ieder jaar.
 • 40% van de gevangen vis, 23% verse eieren en 20% melk wordt verspild in Amerika ieder jaar. Naast het voedsel dat verspild wordt betekent het ook dat er belangrijke grondstoffen verloren gaan: 10% van het totale energie budget, 50% van het land en 80% van het verse water dat gereserveerd is voor voedselproductie en export van voedsel uit Amerika gaat verloren.
 • In het Verenigd Koninkrijk verspillen consumenten 20% van al het voedsel dat ze kopen.
 • 24-35% van de lunches op scholen in het Verenigd Koninkrijk belanden in de prullenbak.

Dit zijn slechts een paar feiten. Er zijn veel onderzoeken gedaan en meer over voedselverspilling in Nederland is te lezen in de Monitor Voedselverspilling van Wageningen UR.

Bron: Milieu Centraal, 2012 en Van Westerhoven en Steenhuisen, 2010 en Tristram Stuart, Waste: Uncovering the Global Food Scandal(Penguin, 2009).

Van grond tot mond

Voedsel wordt door de hele voedselketen heen verspild. In landen met gemiddeld tot hoge inkomens wordt vooral voedsel verspild door consumenten. In landen met lagere inkomens wordt vooral veel verspild eerder in de keten bij de industriële voedselverwerkings- en voedselwinningsbedrijven. Dit ligt voornamelijk aan financiële, bestuurlijke en technische beperkingen bij de oogsttechnieken, in de opslag en bij koelingsfaciliteiten in moeilijke omstandigheden.

In landen met hogere inkomens is voedselverspilling vaak te wijten aan het consumentengedrag en gebrek aan goede coördinatie tussen verschillende spelers in de keten. Kwaliteitsstandaarden van voedsel van grotere instanties bepalen de afname en verspilling van de landbouwgewassen. Voedsel dat esthetisch of in kwaliteit, zoals wanneer het een plekje heeft, afwijkt van de norm wordt in de meeste gevallen verspild en komt überhaupt al niet bij de consument terecht. Boeren in veel landen kunnen hierdoor maar een deel van hun oogst verkopen aan bedrijven uit westerse landen. Dit komt doordat de consument liever geen kromme komkommers of appels met een bruin vlekje kopen. Consumenten zijn door grote bedrijven verwend met de ‘beste kwaliteit’ voedsel. Daarbij komt dat de ‘tenminste houdbaar tot’-datum door de meeste consumenten klakkeloos wordt aangezien als de datum waarop ze het product weg moeten gooien.

Amerika en Europa produceren bijna drie keer zoveel voedsel dan daadwerkelijk nodig is om de bevolking te kunnen voeden. Het produceren van voedsel is enorm belastend voor het milieu. In Nederland beslaat de voedselindustrie op dit moment meer dan 50% van de totale milieudruk. Denk hierbij aan CO2-uitstoot, waterverbruik, transportkilometers en afvalverwerking.

Oplossing

Hoe meer mensen beseffen hoeveel voedsel er verspild wordt en wat de impact daarvan is, hoe sneller er minder verspild zal worden. De meest bekende man in de strijd tegen voedselverspilling is Tristram Stuart. De jonge Brit, die de prestigieuze duurzaamheidsprijs Sophie Prize 2011 won, reist de hele wereld rond om te spreken en mens en bedrijf bewuster te maken van voedselverspilling.

Bekijk ook het inspirerende filmpje van Tristam Stuart: The global food waste scandal.

cWC_zDdF74s


Bron: Damn food waste - een initiatief van WUR, FoodGuerrilla (NCDO),Voedingscentrum, Youth Food Movement (YFM),Natuur & Milieu en Feeding the 5000/EU Fusions.

Meer informatie over dit onderwerp is ook te vinden via de volgende sites: 
Food battle - Eten gooi je niet weg
Feeding the 5000
No Waste Network
Love Food hate waste 


Lees ook:
- Artikel KLV Update nr. 4, november 2012
- Artikel Wageningen World no. 1, 2012 (pag. 10)
- Artikel Wageningen World nr. 4, 2011 (pag. 46)
- Artikel Wageningen UR: Twee keer meer, met twee keer minder

Heeft u een goed idee of informatie over dit onderwerp dat we kunnen plaatsen op onze website of kunnen inbedden in één van onze activiteiten? Laat het ons weten en stuur een e-mail aan secretariaat.klv@wur.nl.

OVER KLV

KLV, het professionele netwerk voor meer dan 50.000 Wageningse alumni!

WUR Connect

Hèt netwerk platform voor alle WUR-alumni

Social Media

Posts

NWO@NWONieuws

Als onderdeel van de pilot ‘Vluchtelingen in de wetenschap’ honoreert NWO twaalf aanvragen waarmee een projectleide… https://t.co/APlhoUXf9z
1 dag, 11 uur

Han Swinkels@lectorDVK

Relaxed in eigen stoel volg ik via de #livestream de afsluitende bijeenkomst van de #Voedselzaak ‘Hoe voeden we 10… https://t.co/ekcklikWCJ
2 dagen

WUR Plant@WURplant

#Movietalks | On 15 Jan, Prof.dr. @DickeMarcel will provide a special perspective on the movie ‘Antz’, followed by… https://t.co/JMvTkGGqrW
5 dagen, 9 uur

Louise O. Fresco@LouiseOFresco

5 Dutch University presidents on a visit to California discussing the inspiring analysis of the differences between… https://t.co/TEOLvj0Uzn
5 dagen, 17 uur

Tweets