1 oct. 2015

Wageningen de beste universiteit

Wageningen heeft Leiden van de troon gestoten als de beste universiteit van Nederland, dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine. Wageningen UR is als eerste Nederlandse onderwijsinstelling de top 50 van 's werelds beste universiteiten binnengedrongen. Nederland doet het sowieso opvallend goed met dertien universiteiten bij de eerste 250 instellingen op de hoog aangeschreven Britse ranglijst The Times Higher Education World University Ranking. Hierbij worden wereldwijd achthonderd hogescholen en universiteiten beoordeeld. Op Tilburg na stijgen ze bovendien allemaal. Alleen de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland doen het beter dan ons land. 

De vlag gaat uit, maar de plek is in onze ogen niet meer dan terecht , stelt woordvoerster Yvonne de Hilster van de Wageningse universiteit. De stijging komt ook doordat dit jaar niet alleen gepubliceerde Engelstalige wetenschappelijke artikelen zijn beoordeeld, maar meerdere talen. Zo krijg je natuurlijk een veel eerlijkere vergelijking.
Na Wageningen, op 47, zijn de Universiteit van Amsterdam (plek 58) en Utrecht University (62) de Nederlandse toppers. Bij die beoordeling is gekeken naar de mening van academici en studenten, de kwaliteit van het onderwijs, onderzoek en de publicatie van wetenschappelijke artikelen.

Langzaam rukt het Europese continent op in deze ranglijst , aldus Phil Baty, medesamensteller van de ranglijst. Tot nu toe werd die beheerst door Engelse en Amerikaanse universiteiten. Er staan er zeventig in onze ranglijst. Meer dan ooit.
De lijst wordt sinds 2004 opgesteld, met elk jaar meer beoordelingen. Vrijwel altijd bestaat de top tien uit bekende namen als Cambridge, Oxford , Harvard, Princeton en Stanford. De Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH Zürich) staat dit jaar op negen.

Wageningen heeft meeste topopleidingen en tevreden studenten  

Wageningen University steekt met kop en schouders boven andere universiteiten in Nederland uit als het gaat om de tevredenheid van studenten over hun opleiding. Studenten zijn buitengewoon positief over hun studie aan Wageningen University. Dat concludeert weekblad Elsevier in haar onderzoek naar de beste studies in Nederland.

Geen enkele Nederlandse universiteit heeft zoveel topopleidingen als Wageningen University. Over maar liefst 78,9 procent van de bachelor opleidingen in Wageningen zijn studenten zeer positief. Over de andere BSc-studies zijn Wageningse studenten gemiddeld tevreden. Negatieve beoordelingen ontbraken, in tegenstelling tot aan andere universiteiten.

Studentenenquête
Elsevier gebruikte voor haar onderzoek naar de beste studies gegevens uit de Nationale Studenten Enquête. Een totaalvergelijking van masteropleidingen konden ze niet maken, door de grote verscheidenheid aan opleidingen en soms relatief kleine aantallen beoordelingen.
Wageningen University ontbreekt net als voorgaande jaren in de ranglijst van beste universiteiten opgesteld naar de mening van hoogleraren en universitair hoofddocenten aan de andere Nederlandse universiteiten. Dat komt, aldus Elsevier, doordat Wageningen daarvoor teveel een eigen signatuur heeft, met specifieke opleidingen die niet vergeleken kunnen worden met andere universiteiten.

ABOUT KLV

KLV is a professional network for more than 54.000 alumni of Wageningen University & Research!

WUR Connect

The complete network platform for all WUR-alumni

Social Media

Posts

KLVNetwork@KLVNetwork

UITNODIGING - Kennisnetwerk Milieu en Netwerk Land & Water organiseren een excursie naar de Marker Wadden op vrijda… https://t.co/3dF4zjXkvo
1 year, 2 months

KLVNetwork@KLVNetwork

The Outstanding Alumnus Award will be awarded to a WUR alumnus or alumna who is at the height of his or her career… https://t.co/stoOXsolL0
1 year, 2 months

WUR Environmental@WURenvironment

#Vacature | Voor het team Water & Food bij @WURenvironment zijn wij op zoek naar een enthousiaste en gecommitteerde… https://t.co/bzlPF9DEIJ
1 year, 2 months

Delia de Vreeze@deliadevreeze

Who is interested in joining a great team of alumni officers and fundraisers at one of the best universities @WUR?… https://t.co/nAYLKdFc7y
1 year, 2 months

Tweets