28 sep. 2020

Studiekringen zijn bezig met verzelfstandiging door opheffing KLV

Vanwege de opheffing van KLV zullen de veertien studiekringen en netwerken van de alumnivereniging zelfstandig gaan opereren. Ook is een nieuw initiatief ontstaan: het Nieuwe Netwerk, dat ook openstaat voor alumni van andere universiteiten.

 ‘De studiekringen en netwerken zijn vrijwilligersorganisaties met kleine budgetten. Die mogen geen last hebben van de opheffing’, vertelt projectleider Gerrianne Jansen van Agri Food Academy, die voor KLV de verzelfstandiging in goede banen leidt. ‘Het zijn de pareltjes van KLV. Ze hebben een belangrijke rol in het aangaan van dialoog en debat en ze verbinden mensen op inhoud.’

Een deel van de studiekringen en netwerken functioneert al zelfstandig. Een aantal werkt momenteel aan eigen statuten. Ook wordt gewerkt aan het overhevelen van de ledenadministratie en de contributie-inning. Tot eind 2021 zal KLV de kosten daarvoor betalen en ook is er geld voor pr en evenementenondersteuning.

Dienstenpakket
Daarnaast wordt er een dienstenpakket uitgewerkt dat studiekringen en netwerken tegen een vaste prijs kunnen inkopen bij het Universiteitsfonds Wageningen (UFW). Voor alumni-activiteiten die het maatschappelijke debat en de dialoog stimuleren en die aanvullend zijn op het alumnibeleid van WUR, kunnen de kringen en netwerken straks geld krijgen uit het KLV-fonds, een fonds op naam dat wordt opgericht met het resterende KLV-vermogen en wordt ondergebracht bij het UFW.

Het Nieuwe Netwerk
Intussen is vanuit vijf studiekringen en netwerken een gezamenlijk nieuw initiatief ontstaan: het Nieuwe Netwerk, dat ook openstaat voor alumni van andere universiteiten. ‘We willen de duurzaamheidstransitie versnellen op de Wageningse thema’s voedsel, natuur en landschap’, zegt lid van de initiatiefgroep Pauline Schakenbos (WUR-biologie, 1986). ‘Dat doen we door dwarsverbindingen te maken.’ Het Nieuwe Netwerk organiseert maandelijks bijeenkomsten en zet thematische Whatsappgroepen op.

Info: www.klv.nl 
Bron: Wageningen World 3, 2020 pagina 46.

ABOUT KLV

KLV is a professional network for more than 54.000 alumni of Wageningen University & Research!

WUR Connect

The complete network platform for all WUR-alumni

Social Media

Posts

Tweets