12 jan. 2015

Erelid KLV overleden - Jean Hendriks

Op 6 januari 2015 overleed Jean Hendriks, hij is 89 jaar geworden. Jean werd geboren in Valkenburg en overleed in Oosterbeek.

Nadat hij in de oorlog actief was in het verzet en als stoottroeper meevocht met de geallieerden ter bevrijding van Nederland, ging Jean Hendriks in Wageningen studeren. Na een actief en succesvol studentenleven werkte hij in Suriname (afgesloten met een proefschrift het Lelydorpplan), in Congo en in België als directeur van de Heidemij (tegenwoordig Arcadis) vestiging. Vervolgens vertrok Jean weer naar Nederland. Eerst werkte hij als adjunct-directeur commerciële zaken bij de Heidemij, vervolgens als directeur KNHM en daarna als directeur ILRI.

Begin jaren zeventig raakte het bestuur van het toenmalig Nederlands Instituut van Landbouwkundig Ingenieurs (NILI) bezorgd over de grote toeloop van studenten naar Wageningen. In 1972 besloot het NILI daarom dat het aan hen als beroepsvereniging was om te bevorderen dat afgestudeerden een passende baan zouden vinden. Jean Hendriks werkte in 1972, toen nog als vice-voorzitter van het NILI, samen met onder meer prof. Mathieu Meulenberg en Jan van de Ban aan een programma dat was gebaseerd op de marketingtheorie. Verken de markt, maak het aanbod goed zichtbaar, zorg dat het aanbod aangepast is op de vraag en zorg voor goede voorlichting aan werkgevers. Concreet werd besloten een stichting op te richten samen met de toenmalige Landbouw Hogeschool. De taken werden loopbaanonderzoek, vacaturebank, uitzendvergunning, cursussen (solliciteren en vaardigheidstrainingen) en voorlichting aan werkgevers over kennen en kunnen van de Wageningse ingenieurs.

Jean Hendriks, inmiddels voorzitter van het NILI, werd voorzitter van de stichting MPW (Maatschappelijke Plaats Wageningse afgestudeerden) en heeft deze functie met veel inzet vervuld. Hij heeft er voor gezorgd dat de stichting kon uitgroeien tot een zeer gewaardeerde organisatie. De stichting werd een Loopbaancentrum, waarnaar door andere universiteiten en beroepsverenigingen met afgunst werd gekeken.

Ook toen hij geen bestuurder meer was bleef Jean zich inzetten voor de belangen van Wageningse ingenieurs. Een voorbeeld is zijn inzet voor de erkenning van Wageningse afgestudeerden als eerstegraads leraar in de periode dat hij lid was van de Eerste Kamer.

Jean was bestuurder van diverse organisaties van zeer uiteenlopende aard, vooral op het gebied van landelijk gebied en leefmilieu en van het Wagenings Hogeschool fonds en Landbouwkundig Tijdschrift. Hij beschikte over een geweldig netwerk. Hiervan heeft het NILI, later gefuseerd met KGvL tot het huidige KLV, veel profijt van gehad.

Jean was zeer stimulerend voor zijn medewerkers en de directeuren van de organisaties waar hij bestuurder was. Hij had als stelregel werken doe je met medewerkers. Een mentor die je voorhield speel het fair, doe aan teambuilding en zorg voor een netwerk.

Door Henk van ’t Klooster

 

Aanvulling door KLV:

Tijdens de algemene ledenvergadering op 28 april 1999 is Jean door KLV benoemd tot erelid voor zijn buitengewone verdienste voor de vereniging. Zijn inzet van 40 jaar geleden bij de oprichting van MPW is nog altijd terug te vinden in de huidige werkzaamheden en aandachtsgebieden van KLV.

 
Indien u het op prijs stelt om zijn vrouw een bemoedigende groet te sturen, kunt u dat doen naar het volgende adres:
Schelmseweg 50, 6861 WX Oosterbeek.

Hier kunt u meer lezen over wat de ereleden voor KLV betekenen.

JOIN KLV

KLV is a professional network for more than 50.000 alumni of Wageningen University & Research!

WUR Connect

The complete network platform for all WUR-alumni

Social Media

Posts

Han Swinkels@lectorDVK

Vanavond leuke bijeenkomst van #Studiekring #Nederlandse #Zoötechnische #Vereniging en #Netwerk #Land & #Waterhttps://t.co/yYrKNGYBAl
2 hours, 56 minutes

KLVNetwork@KLVNetwork

Stefano Renzetti receives Harald Perten Prize 2018 https://t.co/Tz1cNSVBCe via @WUR
19 hours, 50 minutes

Vincent Koperdraat@vkoperdraat

'Van Europese boeren wordt verlangd dat ze steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruiken. Tegelijk mogen ze niet de… https://t.co/HgnuNpuWuv
1 day, 7 hours

Dolf Weijers@dolfweijers

Daan Swarts, assistant professor in our department, is nominated as Dutch science talent...well deserved, but now h… https://t.co/o5SQAOgRmF
2 days, 1 hour

Tweets