Bram Steiner Award

Bram Steiner, geboren in 1920, heeft zich overwegend gewijd aan wetenschappelijk onderzoek in Wageningen over de minerale voeding van planten. Hierbij heeft hij de grondslag gelegd voor de plantenvoeding bij teelt zonder aarde van vele tuinbouwgewassen. Zo worden met name de komkommer, paprika en tomaat in Nederland sedert rond 30 jaar commercieel uitsluitend geteeld in het substraat steenwol, waarbij de minerale voeding via de wortels uitsluitend plaats vindt via een zogenaamde voedingsoplossing, d.w.z. water, waarin de voor de plant noodzakelijke anorganische elementen zijn opgelost. Wereldwijd wordt dit in toenemende mate toegepast, maar dan veelal niet met steenwol als substraat, doch bijvoorbeeld grind, zaagsel of kokosvezels.

Steiner is erelid van de Koninklijke Landbouwkundige Vereniging - KLV, die tweejaarlijks de Bram Steiner Award ter waarde van € 2.500 verleent aan een door een jury verkozen auteur van een baanbrekende publicatie op het terrein van de plantenvoeding.

Ook na zijn pensionering op 65 jarige leeftijd is hij actief gebleven met studie en lezingen in het buitenland. Maar daarnaast ging hij steeds meer beseffen dat de mensheid haar ondergang tegemoet gaat als het beheer van de samenleving op Aarde niet drastisch wordt gewijzigd van een politiek beheer in een menswaardig beheer. Dit heeft tenslotte geleid tot het boek De toekomst van de mensheid op Aarde, waarin hij zijn overwegingen en aanbevelingen heeft vastgelegd.

Tijdens GroSci 2013, 17-21 juni in Leiden, is Wim Voogt van Wageningen University and Research Glastuinbouw onderscheiden met de Bram Steiner Award 2013. Lees hier het nieuwsbericht.

Op 12 oktober 2016 is de Bram Steiner Award on soilless culture uitgereikt aan dr. Angelo Signore, werkzaam aan de Universiteit Gent. Lees hier het nieuwsbericht.

OVER KLV

KLV, het professionele netwerk voor meer dan 50.000 Wageningse alumni!

WUR Connect

Hèt netwerk platform voor alle WUR-alumni

Social Media

Posts

Wageningen U&R@WUR

#Wereldmeteorologischedag | Je hoofd koel houden tijdens warme dagen? Uit een hittekaart gemaakt door meteorologen… https://t.co/6IxPNheakP
2 dagen, 11 uur

WUR Plant@WURplant

Het slim monitoren van de grasmat wordt getest voor betaald voetbal in de ArenA. De KNVB gaat samen met @WUR bepale… https://t.co/VlJ6zNMmRB
3 dagen, 15 uur

KLVNetwork@KLVNetwork

@JanineLuten Gefeliciteerd! Goede aanwinst voor ZuivelNL
1 week, 3 dagen

Wageningen U&R@WUR

#weekzondervlees | Deze week kun je meedoen aan de Week zonder vlees, maar wat eet je dan wel? Lees de blog van… https://t.co/70Ww5rB3F4
1 week, 6 dagen

Tweets